Esteettömyys-työryhmä


Elämää  Omin Voimin-messut pidettiin 21.-22.4.2023

Kiitos kaikille mukana olleille!

Ensimmäinen Esteettömyys - saavutettavuus-tapahtuma  Itä-ja Keski-Suomessa kerääsi runsain joukoin näytteilleasetajia, yhdistyksiä, alan ammattilaisia, apuvälineitä käyttäjiä ja suurta yleisöä kahden päivän aikana Pieksämäen Veturitorille. 

Saimme runsaasti palautetta joista olemme poimineet tähän eniten esillä olleet asiat:

- Messujen sisältö vastasi suurelta osalta odotuksia ja monet jopa yllätti positiivisesti.

- Tieto messuista oli saatu paikallislehdistä, netistä/somesta, yhdistyksistä, sähköpostista, yhteydenottojen kautta/suora kontakti, invalidiliiton aktiivipäiviltä, Westery ry:n kutsumana sekä tutuilta tai perheenjäseneltä.

- Mitä muuta haluttiin messuilla näkevän ja kokevan: 

Työkaluja,enemmän kommunikaation apuvälineitä, arjen apua mahdollisimman kattavasti, pienapuvälineet, tukisukkia ja kaulureita, uniklinikka, palvelut joita voi hankkia kotiin, enemmän erialojen esittelyjä, liikunta, erityisliikunta, enemmän neurojuttuja ( syöpäjuttuja), lisää esillelaittajia, käytännön tietoa arjessa selviytymisestä, kenkiä, pohjallisia, polvi yms.tukia/kävelykepit, henkilökohtaisen hygienian uutuuksia, tyynyt, voisiko olla vaikka paneeli saavutettavuudesta, enemmän järjestöjä ja yhdistyksiä, ruokaravintotietoa, kuntoutuskeskukset, matkatoimistot, kuntien edustajat ja päättäjät, lavaesiintymisiä voisi olla enemmän. Yleisesti -mitä enemmän mielenkiintoisia näyttelyasettajia, sen parempi. Lisää ohjelmaa toivottiin lavalle ja ohjelman porrastus molempina päivinä pidemmälle.

- Mielenkiintoisimpina osastoina nähtiin:

Näkövammaisten osasto ja opaskoirat, liikkumisen apuvälineet;Respecta, Camp Mobility, Juro, Spesian oppilaitos, Vanhustyön keskusliitto,Armi AktiiviTuolit, Eloisan osastot ja Vaalijala. Palautteita annettiin kaikkille osastoille, joten  teitte tapahtumasta milenkiintoisen jokainen näytteilleasettaja!

- Tapahtuman järjestäjille kerätyssä palautteessa mainittiin  seuraavia asioita:

Hyvin järjestetty, onnistunut tapahtuma, parannettavaa ikuinen tiedotus. Hyvin tilaa liikkua käytävillä, hyvä tila, ilmaa riittää. Tori on muuten hyvä paikka, mutta tilan akustiikka on todella kaikuva ja huono etenkin kuuloesteisille ja lattiat olivat erittäin likaiset. Järjestelyt ja paikka 10+, markkinointia lisää, onnistuitte kaikessa hyvin, onnistuitte etukäteisinformaatiossa täydellisesti, ruoka/kahvi etäisyydet ja hinta-laatu erinomaiset, henkilökorteissa puutteita. Mukavat messut ja paljon hyviä kontakteja. Missä oli ympäristökuntien päättäjät? Eikö heitä kiinnosta esteettömyys? Hyvä tiedotus, selkeämpi osastojen asettelu, paikoittain käytävät eivät pysyneet avoimina, hyvää mm. bussikuljetukset maakunnista, Tyyne+tunnelma, markkinointia lisää joka kanaville. Markkinointiin, tiedottamiseen, vastuualueiden jakamiseen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Äänentoistoa tulisi parantaa, WC-opasteet, yleinen fiilis hyvä! Kehityskohde: markkinointi, kuka vastaa mistäkin, tapahtuman nettisivut, joihin voi opastaa ihmisiä omassa markkinoinnissa. Ammattilaisille enemmän kutsuja, loistava idea muuten, roskiksia enemmän. Henkilökunnan asenne kiitettävä, ravintolan hinta/laatu ei kompannut, +pehtoori!, hyvät tilat ja tunnelma, oli kerrassaan hyvät ja asiantuntijatietoa sisältävät messut! Ruokailussa tarjottavat liian ylhäällä, ei yllä ilman avustajaa. Onnistuitte! Toisilta paikkakunnilta oli tosi hyvin porukkaa la, hyvin onnistuitte! La klo 16 loppumisaika ehkä liian myöhä, voisi olla 10.30-14.30. Järjestelyt hyvät, henkilökunta avulias. Messujen sijainti paras mahdollinen. Hinta edullinen, järjestelyt paikanpäällä toimi. Enemmän some markkinointia. Nettisivut joilla näytteelle asettajat ja linkki näytteelle asettajan nettisivuille. Asiakkaita olisi voinut tulla enemmän kauempaakin. 

Kiitämme kaikkia palautetta antaneita!

Kuvia tapahtumasta löydät kuvagallerian lisäksi facebookin sivuilta Pieksämäen Invalidit.


Asematunnelin uudistus lähestyy!


Pieksämäen kaupungin tekninen virasto on asettanut nähtäville rautatieaseman alueelle tehtävän suurremontin osalta asematunnelin kevytväylän katusuunnitelman. Aseman tunnelien kevytväylien esteettömyys paranee huomattavasti.


Nykyiset liian jyrkät - pyörätuoleille ja rollaattoreille käyttökelvottomat - kulkuluiskat loivenevat oleellisesti; 5% viisteelle.  Samoin niille tulee leveyttä huomattavasti lisää, jolloin myös sähöisten apukulkuneuvojen käyttö tulee mahdolliseksi. Tunnelit tulevat muutoinkin mittavammaksi leveydeltään; 5,5 metriä joka kohdasta.


Myös jalankulkijoiden portaikkoiden askellus madaltuu, ja portaikkoon tulee kaiteet kahdelle korkeudelle; 70 cm ja 90 cm. Valaistus lisääntyy esteettömyydelle edellytettyyn 100 luxiin, ylempänä luiskiin ja portaikkoon ohjautuu myös luonnonvaloa.


Suunnitelmissa on otettu huomioon hiilineutralius; aurinkopaneelien ja maalämmön käyttö. Työ alkaa syyskesästä 2022.


Asematunnelin kevytväylän katusuunnitelma on nähtävillä 14.4.2022 saakka. Se löytyy kaupungin internetsivuilla  www.pieksamaki.fi  >  Asukkaat ja ympäristö  >  Katu- ja puistoalueiden kunnossapito  >  Vireillä ja nähtävillä olevat suunnitelmat  >  Katusuunnitelma Asematunnelin kevytväylä. - Sekä fyysisesti teknisen viraston aulassa Kanttilassa, Naarajärvellä Vilhulantie 5.


Kaavoituspäällikkö Pekka Häkkinen ja rakennustekninen asiantuntija Mirva Tarkiainen esittelivät suunnitelmaa Esteettömyys työryhmän jäsenille perjantaina 1.4.2022.

Pieksämäen kaupungin tekninen johtaja Pekka Häkkinen ja Mirva Tyrväinen esittelemässä asemanseudun suunnitelmaa.
Esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Ilkka Seppä ja työryhmän jäsen Petri Poikolainen seuraa esitystä.

Esteettömyys-työryhmän jäsenet:

Ilkka Seppä, pj.

Petri Poikolainen

Jani Hirvonen

Sari Sorvali

Anneli Miettinen

Facebook: Esteettämyys Pieksämäki